"I might not be perfect but at the end of the day, who does?"
"goodbye 2016"
It has been a very tough year to be described but i learnt a lot.

About friendship, about life, about appreciation and about love also. Lol

2016 has been a year where i learn to be standing on my own two feet. A year where i see the world at a very different angle. Very different. I learn about people around me; the fortunate and the unfortunate. I learned to appreciate my life better. It changed my personality a lot.

Not to forget I learned about how they said "bila takde baru nak hargai"

Yeah, I've been crying a lot lately. Confused myself on what am i feeling really; is this a loss of a boyfriend or loss of a friend? Huhuhuhuhu

Aku sedar siapa yang ada dan siapa yang takde. How he has sacrificed a lot for me. I am grateful for everything that he has done but that's it no more, i guess. Don't wanna hurt him by my confused feelings anymore. Keep it by myself only.

So, degree in 2016. Phew can't actually imagine here i am. Never imagine that i'll pursue biotech tbh but He's the best planner. May Allah guides me along the way.

Bila masuk degree ni sumpah an eye-opener laa. Aku kenal erti 'buaya' dan kenal erti permainan 'buaya'. Fuhhh hati ni dah berapa kali hancur berkecai tampal berkecai balik tampal balik. Huhuhuhu

And degree ni banyak ajar aku untuk tak senang-senang percaya orang. Actually pasal trust tikam bagai ni since 2013 aku dah belajar tapi 2016 ni lebih kepada aplikasi laa. Bersyukur jugak sebenarnya aku hilang trust dekat orang ni awal, cuba kalau aku belajar pasal trust ni mase degree ke mase asasi ke, fuhhh merana shial.

So, 2016 never thought i will be with him again. (opocot). Tapi kali ni entah lah, nak cakap serious sangat tak jugak tapi aku macam serious aa jugak lol. Sebab dulu aku macam ade dia pun aku still crush laa ape laa menggatal laa semua tapi bila 'getback' balik ni macam aku jaga sikit aa. Tak meliar sangat mata cari crush. Nak pandang sesape pun malas rasenya. Mungkin sebab aku tak nak pisang berbuah dua kali. Hmm

Weh wth mesti aku menyesal gila tulis paragraph di atas ni.

Ape lagi eh 2016.

First time kerja.

Part ni memang banyak gila ajar aku. Mase kerja tu pelbagai kerenah orang aku jumpa. Yang baik yang buruk. Banyak yang membuatkan aku rasa untuk lebih menghargai mak ayah aku dan family members laa.

Can't actually believe that out there, there are a lot of family yang broken gila sehinggakan aku rasa macam "ya Allah, ape lah yang aku tak bersyukur lagi selama ni"

Mak ayah yang kena herdik dengan anak depan mata aku, Isteri yang hampir nak kena lempang depan mata aku. Anak-anak kecik yang mak dia hanya mampu belikan baju harga rm10 je. Anak-anak yang beribu bapa kurang upaya; bisu tapi sayang mak ayah dia melebihi segala-galanya. Sumpah i learned a lot.

Bila kerja, aku banyak ubah aku punya personality. Aku rase macam lebih open dan mampu lebih berinteraksi dengan orang? ye ke? hahahaha

tapi on top of all aku rase aku lebih pandai berdikari laa dalam 2016 ni.

Banyak benda aku hilang dalam 2016 ni which make me realised that i don't have anyone to cling on except Allah and myself only.

Walaupun ade benda yang aku hilang because of my own actions (dem nak nanges lagi). Tapi aku nak ucap terima kasih kat those yang masih lagi ada dengan aku sampai nak masuk 2017 dah dan yang pergi pun aku berterima kasih jugak dan yang singgah untuk sekadar memain je (dem you), aku ucap terima kasih lah jugak.

All of the pains, the sadness and the happiness. May 2017 will be better. :)

Recent Posts or Older Posts?
Layout by tentylers. Image from weheartit.